2018. március 26., hétfő

Szülinapi torták

Két torta készült, 2 ünnepeltnek.

Jamie Oliver csokis gyümölcsös tortája 
Hozzávalók a tésztához: 200 gr vaj, 200 gr porcukor, 3 ek kakaópor ( cukrozatlan) 3 ek forró vízzel elkeverve, 3 db tojás, 200 gr liszt,1 tk sütőpor, 1 csipetnyi só, 2 maroknyi szeletelt mandula.
Az öntethez : 100 gr 70 %-os étcsoki, 50 gr vaj, 50 gr porcukor, 2 ek tej. Belülre 200 ml tejszín, 50 gr porcukor, különféle gyümölcs.
Elkészítése: A vajat elkeverjük habosra a porcukorral, majd hozzáadjuk a felolvasztott kakaóport és a tojásokat is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd beleszitáljuk a vajas keverékbe jól elkeverjük, majd dúsítjuk a mandulaforgáccsal is. Előmelegített 180 fokos sütőben 2 formában elosztva sütjük 25 percig. Amikor kihűltek a tésztalapok, a cukorral felvert tejszínt kettéosztjuk és megkenjük vele mind a két lap belső felét. Amikor az egyik megvan, megpakoljuk ízlés szerint gyümölccsel ( itt most eper, málna és áfonya volt benne) majd ráfordítjuk a másik tejszínnel megkent lapot is. Az öntethez gőz fölött felolvasztjuk a csokit a vajjal, belekeverjük a porcukrot és a tejet is, majd rácsorgatjuk a tortánk tetejére. Nem baj, ha kicsit lefolyik az oldalán. Díszíteni szintén ízlés szerint lehet. 
Brownie alapú sajttorta oreoval
Ezt a tortát kicsit időigényesebb elkészíteni mint a fentit, de megéri, mert nagyon finom. Több részletben készült el. Az alsó rész egy brownie alap, itt a boltban kapható brownie alapport használtam, bár tudok brownie-t is sütni, most egy picit könnyítettem a dolgon. A dobozon található utasítás szerint készítsük el. Majd jöhet a sajttorta rész, de előbb a megsült brownie alapot rakjuk ki oreo kekszekkel. A sajttortához kell 3 doboz Philadelphia sajtkrém, 1/2 csésze cukor, 1 tk vanília kivonat, 1 tojás. Ezt jól elkeverjük, majd ráöntjük a brownie-s oreo kekszes alapra és sütjük 150 fokos sütőben 40 percig. hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a záró részt, ami egy csokis keksz tészta lesz.
1/2 csésze kristály cukor (én egy kisebb tejfölös poharat használtam csészének) 3/4 csésze barna nádcukor, 1 tk só, 1/2 csésze vaj, 1/4 csésze tej, 1 tk vanília kivonat, 1 1/2 csésze liszt, 1/2 tk sütőpor, 100 gr étcsoki. A hozzávalókat keverjük össze, majd hűtőben pihentessük 30 percig. Amikor a sajttortánk is kihűlt már, rakjuk ki ismét a tetejét oreo kekszekkel, majd nyújtsuk ki a tortaforma méretére a kekszes alapunkat borítsuk rá a tortaformára, és süssük ezzel is 150 fokon 20 percig. Amikor kihűlt a torta díszítsük tejszínhabbal és oreo keksszel. Sajnos a metszet nem lett annyira fotogén, hogy ide merjem tenni, de ízre finom volt. 

Nincsenek megjegyzések: