2018. február 20., kedd

Zöldséges rakott tészta

Maradékok ésszerű felhasználása menüpont. :)
Rendet raktam a kamraszekrényben a minap és találtam 3 megbontott tésztát, de mindegyik zacskóban már csak kevés volt, így fogalmam sem volt, mit kezdjek velük. Aztán találtam még egy póréhagymát, meg egy véletlenül megmaradt édesburgonyát...so go on
 Hozzávalók 6 fő részére: maradék tészta ( masni, fodros nagykocka meg némi fettucine) 1 zacskó mirelit zöldség, 1 nagy póréhagyma, egy kisebb édesburgonya, 1 padlizsán, kb 25 dkg sajt, fél liter tej, 5 dkg vaj, 5 dkg zabliszt, só, bors, kakukkfű, porított fokhagyma, szerecsendió, egy kevés olívaolaj.
Elkészítése: A tésztát főzzük ki forrásban lévő sós vízben. Kb. 5 perc főzés után öntsük hozzá a mirelit zöldségeket és azzal is főzzük még 3 percig, majd szűrjük le.
A póréhagymát, padlizsánt és az édesburgonyát tisztítsuk meg, vágjuk fel kisebb darabokra, és pirítsuk meg olívaolajon. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, tegyük félre. Készítsünk besamel mártást a vajból, zablisztből és tejből, ezt fűszerezzük sóval, szerecsendióval és porított fokhagymával. Reszeljük le a sajtot, és a felét keverjük bele a mártásba. Majd forgassuk össze a sajtos mártást a kifőtt tésztával és a vele együtt főtt zöldségekkel. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, vagy egy nagyobb lábost, amit be tudunk tenni a sütőbe. Öntsük a fele tésztás keveréket bele, simítsuk el. A pirított zöldségeket oszlassuk el a tetején, majd öntsük a másik fél tésztás keveréket is bele az edénybe. Nyomkodjuk kicsit le, és szórjuk meg a maradék sajttal. 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig. A legjobb hidegen szeletelni és utána visszamelegíteni. Salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: